Sport en Alcohol

Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA)
Spurd heeft de afgelopen jaren trainingen Instructie Verantwoord Alcoholschenken georganiseerd. Ook dit jaar kunt u uw barvrijwilligers en/of bestuursleden de mogelijkheid bieden om hun kennis te vergroten over alcohol en de wet. Daarbij worden tijdens de IVA trainingen situaties nagebootst en krijgt u tips. Wil uw vereniging barvrijwilligers aanmelden voor een IVA instructie, of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Spurd

Alcoholtesters
Voor de mensen bij de ingang van feesten is het vaak moeilijk om ‘indrinkers’ te signaleren. Het is druk en met flink wat kauwgum, aftershave of eau de toilette is het lastig te ruiken of jongeren hebben gedronken. Door middel van een alcoholcontrole voorafgaand aan feesten kunnen verenigingen het zogenaamde ‘indrinken’ van jongeren ontmoedigen of jongeren onder invloed weren bij de feestelijke activiteit en hun ouders waarschuwen.
Sinds kort kunnen sportverenigingen en scholen hiervoor twee blaasapparaten bij de GGD lenen. Een aantal punten is van belang als er op een alcoholvrij feest wordt gewerkt met een alcoholtester. Mocht u hier gebruik van willen maken, dan zorgen we voor voldoende instructie en informatie.

Materialen van NIX18
De afgelopen jaren heeft u van ons enkele materialen ontvangen van de campagne NIX18: niet roken en niet drinken tot je 18de. De posters en bordjes met huisregels voor bijvoorbeeld op de bar zijn nog steeds actueel en inzetbaar in de kantine. De materialen kunt u kosteloos bestellen via Spurd.

Happy drinks
Happy drinks zijn alcoholvrije cocktails. Door Happy Drinks ontdekken jongeren dat alcohol niet nodig is om feest te vieren. Jongeren leren bijzondere alcoholvrije dranken kennen, waardoor zij deze gaan waarderen. Een positieve houding ten aanzien van alcoholvrije dranken verkleint het risico op overmatig alcoholgebruik.
Wilt u de Happy Drinks introduceren binnen uw vereniging? Zijn jullie bezig met het organiseren van een (alcoholvrij) jeugdfeest? Daar willen wij u bij helpen! Wij kunnen u adviseren bij het maken van een keuze uit het grote aanbod van deze cocktails.

We hebben diverse materialen in de uitleen om u te ondersteunen bij het klaar maken van de happy drinks:

 

  • Happy Drinks bar: leuk en handig om de Happy Drinks klaar te maken en op te presenteren
  • Voor in de kantine kunt u een happy drinks beachflag neerzetten tijdens het feest
  • Viltjes met enkele alcoholvrije recepten

Vraag de bar, beachflag en/of viltjes aan via Spurd.