Dossier Kunstgras

RELATIE KUNSTGRAS EN GEZONDHEID:

Het RIVM heeft in 2016 onderzoek gedaan naar gezondheidsrisico’s van sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. De resultaten van dit onderzoek geven aan dat sporten op deze velden veilig is. Het risico voor de gezondheid van sporten op kunstgrasvelden is nihil.
Klik hier voor de conclusies van dit onderzoek.

Klik hier voor de veelgestelde vragen en antwoorden van het RIVM over sporten op kunstgras.

RIVM

Het RIVM heeft tevens verkennend onderzoek gedaan naar de effecten op het milieu van rubbergranulaat. De resultaten van dit verkennende onderzoek geven aan dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden belastend kán zijn voor het milieu in de directe omgeving van het veld:
Klik hier voor de resultaten van dit verkennend onderzoek.
 

Het RIVM heeft een overzicht gemaakt met een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.
Klik hier voor deze veelgestelde vragen en antwoorden.

 

GEMEENTE PURMEREND:

Ook de gemeente Purmerend heeft  een verkennend bodemonderzoek laten uitvoeren door een onafhankelijk bureau (eind 2017). Dit onderzoek komt met dezelfde conclusie: de bodem onder de constructie is niet verontreinigd, maar in de berm - om het veld – is sprake van een lichte verontreiniging. Ons onderzoek kon alleen niet de relatie tussen het rubbergranulaat en de verontreiniging vaststellen. Het onderzoek van RIVM zegt hierover het volgende: ‘Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terecht komen in de grond om de velden heen (de bermgrond) en in de bagger in sloten.'

 

KNVB:   
Ook de KNVB heeft een aantal veelgestelde vragen en antwoorden gepubliceerd op haar website over de toepassing van kunstgrasvelden bij voetbalverenigingen.
Klik hier voor de veelgestelde vragen en antwoorden van de KNVB.
 

 

Informatie aan de gemeenteraad van Purmerend: