Baby Groente Box

Als kersverse ouders wil je het beste voor je pasgeboren baby. Na een paar maanden is je baby toe aan de eerste hapjes groente. Dan komt de vraag: geven we potjes of vers? Wat is haalbaar als we beide vier dagen werken? En wat als de baby het niet lust? Dit zijn vragen waar ouders van jonge kinderen tegenaan lopen.

Daarom doet Spurd onderzoek naar de kennisontwikkeling over hoe we als gemeente de leefstijl van jonge kinderen kunnen verbeteren. Dit doet Spurd in opdracht van de gemeente. Voor het onderzoek is de Baby Groentebox ontwikkeld. Er doen 20 gezinnen mee. Zij krijgen 6 weken de Baby Groentebox thuis als proef. Het onderzoeksrapport is begin 2019 klaar.

1. Wat is de Baby Groente Box?
2. Waarom de Baby Groente Box?
3. Hoe ziet het onderzoek naar de Baby Groente Box er uit en wat is het doel?
4. Wie doen dit onderzoek?
5. Wat vinden ouders van de Baby Groente Box? 

6. Hoe weet ik of de box gezond is?
7. Hoe zien de recepten er uit?
8. Hoe leer ik mijn kind groente eten?
9. Komt er een vervolgonderzoek en kan ik dan meedoen?
10. Waar kan ik de Baby Groente Box kopen?

11. Waar kan ik terecht met vragen over het eten van groente voor mijn baby?
12. Ik heb een andere vraag, aan wie en hoe kan ik deze stellen?

1. Wat is de Baby Groente Box?

Het is een ‘doos’, die ouders op vrijdag thuis bezorgd krijgen. Elke week zit hier een of twee nieuwe groenten in, plus een recept en een weekschema dat geeft aan welke groente je op welke dag geeft. In de eerste box zitten ook nog diepvries bakjes en een staafmixer. Het idee is dat ouders in het weekend de hapjes klaarmaken en invriezen voor die week. Met deze box leert een kind vanaf 4 maanden elke week een nieuwe groente-smaak aan.
 

2. Waarom de Baby Groente Box?

Nog niet zo lang gelden is ontdekt dat de babyleeftijd: 4 maanden tot 1 jaar, heel belangrijk is bij het aanleren van (groente-)smaken. Als je dan verse groente eet, lust je dat op latere leeftijd ook. Om het ouders makkelijker te maken om juist in die periode verse groente te geven in plaats van potjes, is de Baby Groente Box bedacht. Potjes zijn niet ongezond, maar je kind leert er geen verse groente van eten, omdat verse groente anders smaakt. 
 

3. Hoe ziet het onderzoek naar de Baby Groente Box er uit en wat is het doel?

In oktober en november 2018 hebben 20 gezinnen in Purmerend meegedaan aan onderzoek. Zij ontvingen 6 weken lang elke week een box, en werden drie keer geïnterviewd. Het onderzoeksrapport is begin 2019 klaar.

We onderzoeken of de box ouders in Purmerend aanspreekt. Ook willen we weten hoe de box en inhoud er uit moeten zien, zodat ouders blij zijn met de box. Doel van het onderzoek is voor de gemeente en Spurd om te leren over hoe we de leefstijl van jonge kinderen kunnen verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat in de eerste 1000 dagen uit het leven van een kind, smaakvoorkeuren en gewoontepatronen ontstaan. De grootste vier Nederlandse gemeenten zetten daarom als het gaat om preventie, vol in op 0 tot 4 jaar. Ook Purmerend loopt hierin voorop.

Als deze proef succesvol is, wordt bekeken of de studie op grotere schaal kan worden herhaald en of ‘effect’ van de box kan worden aangetoond. Einddoel is dat de Baby Groente Box wordt aangeboden op het consultatiebureau, om jonge ouders te helpen om hun baby een gezonde start te geven. Zodat meer kinderen gezellige groente-eters worden en daarmee gezond en fit blijven!
 

4. Wie doen dit onderzoek?


Het onderzoek wordt uitgevoerd door de JOGG-regisseur van Purmerend, Floor Volker (f.volker@spurd.nl) . Zij heeft de Baby Groente Box bedacht en ontwikkeld, samen met een kinderdiëtist en een vormgever. Twee medewerkers van de Jeugdzaak, jeugdarts Annemiek van Woudenberg en onderzoeker Pamela Jakobs, werken op vrijwillige basis mee aan het onderzoek. Sandra van Laar en haar collega’s van JGZ Purmerend hebben respondenten geworven voor het onderzoek. Danny, Timo en Menno van Spurd hebben de boxen ingepakt en bezorgd. Floor: “We hebben een geweldige groep mensen die meewerken aan dit onderzoek. Allemaal omdat ze het een interessant project vinden en benieuwd zijn naar de uitkomsten. Zo komen mooie dingen tot stand. Hartelijk bedankt voor jullie inzet en positiviteit!”
 


De groente wordt geleverd door Matthijs Post van www.proevkantoor.nl. Matthijs: “Naast mijn bedrijf heb ik een stichting opgericht: www.datlustikwel.nl. Doel van de stichting is om het aantal Noord-Hollandse kinderen dat groente eet, te verdubbelen. We geven smaak- en kooklessen op scholen en organiseren excursies naar telers. Maar ook dit project past in mijn stichting. Daarom heb ik besloten de groente voor dit onderzoek te doneren. Bovendien ben ik zelf heel benieuwd naar de uitkomsten van dit onderzoek.”
 


Jancor de Boer, directeur van Spurd, maakt het onderzoek mogelijk. “We weten dat alles wat we kunnen bijdragen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar, blijvend effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Sinds vorig jaar bieden we daarom bewegingsonderwijs aan op de peuterspeelzaal en we zijn gestart met de Peuter PurVak. En ook de Baby Groente Box past goed in deze trend.”
 


Harry Rotgans, gemeente Purmerend, steunt het onderzoek. ”Groente eten is belangrijk om gezond door het leven te gaan en daarmee gezond oud te worden. Ik ben blij verrast dat we zoveel reacties hebben gekregen van mensen die wilden deelnemen en ben dan ook erg benieuwd naar het resultaat van het onderzoek. Ik heb kinderen en kleinkinderen en weet hoe lastig het soms kan zijn als bijvoorbeeld het ene kind alles lust en de ander niet. Hoe mooi zou het zijn als de Baby Groente Box een handvat biedt aan beginnende ouders om hun kind op een gemakkelijke manier groente te laten eten.”
 

5. Wat vinden ouders van de Baby Groente Box? 

"Wat zat mijn dochter te smullen!"
Cynthia: "Wat leuk dat we mee mogen doen aan de Baby Groente Box. Ik ben gelijk nieuwsgierig; wat moet ik doen en wat kan ik verwachten? Kom maar door met die box!

Ding dong, daar is Floor. Ze komt gezellig kletsen met mij en over de baby. Voor ik het in de gaten heb is het uur voorbij. Ze heeft mij verteld wat het inhoudt en ik kreeg een staafmixer en bakjes voor de groente. Het is de bedoeling dat we in het weekend gaan koken, moet goed komen! Dit gaan we één keer per week doen en daarna invriezen voor de rest van de week.

Een uurtje later kwam de Baby Groente Box. Wat leuk, wat gaan we maken? Pastinaak en wortel. Ik dacht nog, pastinaak..? Wat is dat, is dat voor baby’s? Ja, dat is dus helemaal geschikt voor baby’s. Zaterdagavond is het kookavond. Ik kook voor mijzelf en voor mijn oudste dochter en maak voor baby Maxe pastinaak klaar. Ik was een beetje huiverig over de smaak en of ze het wel zou eten, maar het ging er in als een flesje. Wat zat ze te smullen! 

Zo keek ik elke week naar donderdag uit. Steeds weer een verrassing met wat er in de doos zat! Elke week heerlijk koken voor de week er na. Heel fijn, steeds die variatie! In week 3 was pompoen uit de oven aan de beurt. Heerlijk met Cheyenna (mijn oudste) dit gerecht gemaakt. Omdat Cheyenna had geholpen met koken, wilde ze het hapje ook graag zelf geven. Nou, Maxe zat te smullen! We hebben haar maar een extra hydrofiele doek om gedaan, want ze wilde het graag zelf eten.

Wij hebben van de boxen genoten en ik vind het jammer dat het nu al afgelopen is. Zes weken zijn voorbij gevlogen! De Baby Groente Box bevat heerlijke recepten voor je baby die zo makkelijk te maken zijn. Top Spurd! Bedankt dat wij mee mochten doen. En Floor bedankt voor je leuke interview!"

"Makkelijke recepten met aanvullende tips en informatie"
Robert: "Wij zijn benaderd om de BabyGroenteBox te proberen voor onze kersverse dochter Isabeau van 5 maanden. Onze dochter Elive van 4 jaar hebben we grootgebracht met babyvoeding in potjes en geleidelijk aan laten mee-eten met ‘de pot’. Aangezien we al wat langer keken naar groenteboxen voor onszelf kwam dit goed uit om te proberen.

Het eerste pakket bestond uit een blender, diepvriesbakjes (met kleine vakjes) en de groente: wortels en bloemkool. Helaas moesten we een halve wortel weggooien. De documentatie ziet er leuk vormgegeven uit met aanvullende tips en informatie. De recepten zijn makkelijk: wassen, schillen, koken en pureren. In verband met de dikte van het wortelpapje, hebben we een beetje melk toegevoegd (later hebben we ook water of olijfolie toegevoegd als verdunner). Daarna verdelen in het diepvriesbakje en invriezen maar.

In de middag ontdooiden we twee of drie blokjes voor de avond (direct uit de vriezer en ontdooien op 150 watt voor een paar minuten werkt ook prima). Met sommige groente is lastig om het uit de vormpjes te krijgen. Met wat gedoceerd geweld lukt het wél. 30 seconden in de magnetron verwarmen en eten maar! Het is opvallend hoe onze kleine er lekkerder van lijkt te eten dan het eten uit een potje. Minder rillingen en zure monden. Ze duikt soms zelfs naar de lepel voor de volgende hap!

De tweede box bestond uit flespompoen, geschikt voor 7-9 maanden… het gaat snel, maar zó snel nu ook weer niet. De bereiding van pompoen vergt uiteraard wat meer werk dan een potje uit de supermarkt, maar het eindresultaat mag er zijn: zijdezachte glanzende pompoencrème dat in goede smaak wordt verorberd. Daar word ík gelukkig van.

Daarna gele bloemkool met munt. Zelf nóóit gedacht om dit te maken maar het is een topreceptje. Idem dito met knolselderij, wie koopt dat nou? Ook weer een favoriet! Tot slot de na- en voordelen:

Nadelen

  • In vergelijking met het kopen van een potje kost het meer tijd qua bereiding/ontdooien.
  • Gemak van het meenemen van een potje versus bevroren blokjes.
  • De deksel van de diepvriesbakjes laat makkelijk los.

Voordelen

  • Wij vinden het leuk om te koken en het is verassend wat je krijgt.
  • In de recepten staan tips en nuttige informatie… paarse bloemkool, bestaat dat echt?
  • Je kan heel makkelijk mixen en matchen: blokje pastinaak met pompen? Geen probleem!
  • De kennis dat je verse producten hebt en er geen onnodige toevoegingen in zitten zoals vet, conserveringsmiddelen en of kruiden vinden wij heel fijn.
  • Ze lijkt het lekkerder te vinden dan reguliere potjes gezien haar reactie.
  • Zelf maken wij nooit pastinaak of knolselderij, dus je krijgt verassende gerechten.
  • Altijd babyvoeding in huis! Wekelijkse aanlevering zorgt ervoor dat je nooit meer tekortkomt wat in het verleden weleens gebeurde met potjes.

Conclusie
Wij weten natuurlijk niet hoe de kwaliteit van de BabyGroenteBox is ten opzichte van potjes met betrekking tot vitamine C en foliumzuur. Maar gezien de reactie van onze kleine vindt ze het heerlijk. Ze trekt veel minder zure monden en eet alles op! We weten niet wat de prijs gaan worden maar gezien de soms pittige prijzen van potjes lijkt ons dit een goedkoper alternatief. Wij raden deze Box van harte aan!"


 

6. Hoe weet ik of de box gezond is?

De box is ontwikkeld met verschillende diëtisten en de recepten voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het onderzoek wordt ondersteund door het Centrum voor Jeugd en Gezin in Purmerend.

De groente in de box komt van www.proevkantoor.nl, een Noord-Hollandse partij die duurzame groente rechtstreeks van boeren naar consumenten en bedrijven bezorgt. De diepvriesbakjes die we gebruiken zijn gemaakt van siliconen. Dit materiaal is 100% veilig en BPA en gifvrij.

7. Hoe zien de recepten er uit?

We hebben een box ontwikkeld voor twee leeftijden: 4-7 maanden en 7-9 maanden. Tot 7 maanden is het goed om je baby enkelvoudige smaken aan te leren. Daarna mag je lekker gaan mengen. Hier een voorbeeld van het soort recepten in de box. Elke week wordt een ander soort groenten gebruikt.
 

 


 

8. Hoe leer ik mijn kind groente eten?

Groente leren eten kan lastig zijn. Van nature lusten wij zoet en vet, maar groentes zijn niet zoet en niet vet. Daarom moet je die echt leren eten, net als je moet leren fietsen. Dat gaat met vallen en opstaan. Wanneer een baby onder de 12 maanden een groente vaak krijgt aangeboden, gaan ze deze lekker vinden. Soms moeten ze de groente meer dan 10x proeven op verschillende dagen, voordat ze het lekker vinden. Het is proberen, proberen, en nog een keer proberen! Volhouden en niet opgeven is daarbij de belangrijkste tip. Dat ze het in het begin uitspugen is heel normaal. Het is belangrijk dat je niet dwingt, maar het wel op een andere dag weer aanbiedt. Het is ook belangrijk dat je het kind niks vervangends geeft (fruit, boterham, joghurt) als het de groente niet eet. En dat je kind genoeg trek heeft en niet te moe is als het gaat eten. Veel succes en plezier!
 

9. Komt er een vervolgonderzoek en kan ik dan meedoen?

Of er een vervolgonderzoek komt is nog niet duidelijk. Als er vervolgonderzoek komt zal dat waarschijnlijk plaatsvinden vanaf april 2019. Mocht je interesse hebben, dan kun je je naam en de leeftijd van je baby mailen naar info@spurd.nl onder vermelding van ‘Baby Groente Box vervolgonderzoek’. We nemen dan contact met je op zodra er meer bekend is over vervolgonderzoek.
 

10. Waar kan ik de Baby Groente Box kopen?

De box is nog niet te koop. Als de box succesvol is, hopen we dat gemeenten, bijvoorbeeld Purmerend, deze boxen gaan aanbieden aan ouders, bijvoorbeeld bij het consultatiebureau.
 

11. Waar kan ik terecht met vragen over het eten van groente voor mijn baby?

Met vragen over het eten of de groei van je kind, kun je altijd terecht bij je consultatiebureau. Het consultatiebureau Purmerend is te bereiken via 0299-714848. Daarnaast kun je terecht op www.voedingscentrum.nl voor betrouwbare informatie over voeding.
 

12. Ik heb een andere vraag, aan wie en hoe kan ik deze stellen?

Overige vragen over het onderzoek of de Baby Groente Box kun je stellen aan Floor Volker f.volker@spurd.nl